ABULUKA  BASENJIS

Wie zijn wij?

Home

ABULUKA

Wat betekent dit?

Dit woord komt uit de Afrikaanse taal "LUBA " welke gesproken wordt in het distrikt "KASAI" in Congo en betekent:

 " ANDERS   ZIJN "  

Wat het minste is dat men van Basenji's kan zeggen.

Vele mensen vragen mij waar die interesse voor de Basenji vandaan komt. Hiervoor is er een eenvoudig antwoord.

Ik ben geboren in Belgisch Congo, in Luebo, een stadje in de provincie Kasai. Mijn ouders hebben 12,5 jaar gewerkt in verschillende delen van "De Congo", en  hebben daar vele Basenji's in het wild gezien. 

 

Sinds 1997 zijn wij gepassioneerd bezig met Basenji's. Na een wachtperiode van 3 jaar konden wij eindelijk onze eerste Basenji teef mee naar huis nemen.       Mutabaruga's Burning Spear, roepnaam Masai werd in ons midden opgenomen en kreeg van de eerste dag af reeds af te rekenen met een allegaartje aan honden. In ons gezin leefden reeds 4 andere honden (reuen) die allen uit verschillende asielen kwamen. Masai, onze eerste hond die wij als pup in huis namen, groeide al snel uit tot de onbetwiste roedelchef.

Via onze fokker (Noel Baaser) hadden wij ondertussen vernomen dat er nog een Basenji op weg was naar BelgiŽ vanuit Engeland (Sally Wallis). Ze vertelde ons dat deze reu ergens in een straal van +/- 70 km rond Leuven zou komen wonen. Iemand die BelgiŽ een beetje kent weet dat dit bijna de helft van het land is. Groot was mijn verbazing wanneer later bleek dat Congo (Zande Dalasini),  zo heette deze reu, op minder dan 3 km van ons was komen wonen. Tot mijn grote verstomming was hij bij een oude jeugdvriend, welke ik op dat moment reeds meer dan een jaar niet meer gezien had, terecht gekomen. Uiteraard zorgde deze gezamenlijke interesse voor dit uitzonderlijke ras ervoor dat wij terug veel meer contact hadden. Congo komt nu regelmatig naar ons en kan dan uren ravotten met Masai en de andere honden. Ondertussen is Congo ook de vader van de allereerste Basenji nest die in BelgiŽ geboren is. Hij is tevens ook al enkele malen als dekreu gebruikt en heeft al een nageslacht dat over verschillende landen is verspreidt.

 

 

Mutabaruga's Burning Spear

MASAI

 

Zande Dalasini

CONGO